-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření2 hod 20 min
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod 40 min
Guláš je klasikou všech klasik. Jednoduchý, ale za to výborný pokrm z hovězího masa, který můžeme považovat jako tradiční české jídlo. Vyzkoušejte naší verzi hovězího guláše s kápií.
Luxusní hovězí guláš je ten, který si připravíte sami doma s láskou a hlavně splňuje vaše chuťové požadavky. Pokud dodržíte postup v našem receptu, nemůžete šlápnout vedle. Dobrý hovězí gulášek vždy obsahuje měkké hovězí maso, cibuli a koření. Jeho výrazná chuť vzniká právě pomalým vařením a použitím koření jako je česnek, paprika nebo majoránka.
Suroviny na luxusní hovězí guláš
- 2 lžíce sádla
- 800 g hovězího masa (kližka, krk)
- 400 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička chipotle (uzené chilli)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 1-2 červené kápie
- 500 ml vývaru (ideálně hovězího)
- 1 lžíce majoránky
- černý pepř, sůl
- JÍŠKA: 25 g másla + 25 g hladké mouky
TIP: Pokud máte po ruce červené víno, zredukujte v základu 100 ml pro výraznější chuť.
- Nejprve si opláchněte a nakrájejte hovězí maso na větší kusy. Kousky masa osolte a opepřete. Ve větším hrnci si rozpusťte sádlo a na vyšším ohni a na něm postupně všechny kousky orestujte dozlatova. Hotové maso dávejte stranou na talíř.
- Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli na kostičky a začněte ji restovat dozlatova. Bude to chvíli trvat, buďte trpěliví a orestujte ji hezky dozlatova. Když se bude cibule připalovat, lehce ji podlijte vývarem. K orestované cibuli přidejte česnek (4 stroužky), protlak a krátce prosmažte. Poprašte základ drceným kmínem a variací paprik a za stálého míchání půl minutky restujte. Ihned zalijte vývarem.
- Vraťte zpátky maso, přidejte bobkový list, sůl, pepř a kápii na proužky. Gurmáni přidají pár snítek rozmarýnu a tymiánu. Hrnec přiklopte a duste na mírném ohni do změknutí masa. Mělo by to trvat minimálně 1,5 hodiny.
- Jakmile máte hotovo, vyjměte bobkový list a guláš zahustěte buďto nastrouhanou bramborou, nastrouhaným krajícem staršího chleba (bez kůrky) nebo klasickou máslovou jíškou. U všech variant je potřeba guláš ještě provařit, aby zhoustl. Nechte ho probublávat dalších 30 minut bez pokličky.
- Nakonec přidejte další 2 stroužky česneku a rozemnutou majoránku. V případě nutnosti guláš dochuťte solí s pepřem. Vypněte plotýnku a po pár minutách servírujte.
Chutnal vám luxusní hovězí guláš? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Luxusní hovězí guláš
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář